Sosyal Medya

Makale

DAİŞ’in Esedçi suç ortakları

Bakmayın DAÄ°Åž’le mücadelenin PR’ını yapıp duran fakat diÄŸer yandan DAÄ°Åž’i var eden tüm dinamikleri besleyen aktörlerin yangında kül bırakmadığına. Türkiye DAÄ°Åž’le ilk ve kapsamlı mücadeleyi yürüten ülkedir. Gerisi, boÅŸ laf. Türkiye DAÄ°Åž denilen “istihbarat mucizesiyle” mücadele etmeye baÅŸladığında bugünlerde efelenen aktörlerin gündeminde bırakın DAÄ°Åž’le mücadele yoktu. Daha doÄŸrusu o günlerde mezkûr aktörler DAÄ°Åž’i var edip, büyütecek adımlar atmakla veya DAÄ°Åž gibi örgütlerin ortaya çıkmasını engelleyecek adımlar atmamakla meÅŸguldü.

Rusya, Ä°ran ve Esed rejimi. DAÄ°Åž’le mücadele ettiÄŸini iddia ederek Suriye’de taÅŸ üstünde taÅŸ bırakmayan, ekmek fırınlarından okullara kadar nerede sivil varsa ve DAÄ°Åž yoksa ölüm yaÄŸdıran aktörler, sadece DAÄ°Åž’i var eden dinamikleri yaratmadılar. DoÄŸrudan DAÄ°Åž denilen örgütü Suriye coÄŸrafyasına zerk ettiler. Bu sebepten DAÄ°Åž denilince Irak mazisi olan ve doÄŸal seyrinde Suriye coÄŸrafyasına giren bir örgütten bahsetmiyoruz. DAÄ°Åž’in doÄŸal bir seyirde dönüşen ve eylemler yürüten bir örgüt olduÄŸunu iddia etmek oldukça zor ve bu örgüte dair resmin tamamını görmemizi engelliyor. ÖrneÄŸin DAÄ°Åž’e dair mevcut ezberler, örgütün Irak’taki hızlı yayılmasını kısmen açıklarken Suriye’deki varlığını ve eylemlerini anlatmakta yetersiz kalıyor. 
Tevhit ve Cihat Cemaati, Irak El-Kaidesi, Mücahitler Åžura Konseyi, Irak Ä°slam Devleti Örgütü gibi DAÄ°Åž’in kitabi tarihini bir kenara bırakın. Kaosa bağımlı bir örgüt olan DAÄ°Åž’in bölgedeki kitabi olmayan tarihi 11 Eylül sonrasında Afganistan’dan Ä°ran’a geçenler, Irak’ta Amerikan hapishanelerinden salınanlar, Rusya tarafından “business class” biletlerle fıkra karakteri Ramazan Kadirov eliyle Suriye’ye gönderilenler, devrimin başında Esed rejimi tarafından hapishanelerden salınanlar ve Irak Savaşı sırasında sonradan önemli bir kısmı DAÄ°Åž’e katılacak olan yabancı savaşçıları Irak’a taşıyan Esed istihbaratıyla irtibatı sürdürenler tarafından yazıldı. Bu üçlü DAÄ°Åž’in Suriye’deki varlığından istifade ederken ve stratejik bir iki nokta hariç birbirine dokunmazken, DAÄ°Åž de muhalifleri öldürme ve bölüp parçalamayla meÅŸguldü. 
Türkiye ise DAÄ°Åž’in en büyük hedefi olan muhaliflere destek vermekteydi. Yani kendi metotlarıyla DAÄ°Åž terörüyle mücadele etmekteydi. Verilen destek üzerinden konuÅŸacak olursak Türkiye DAÄ°Åž’e karşı mücadele eden ilk ülkedir. Aynı zamanda DAÄ°Åž’in bölgesel çıkarlarına en fazla zarar vermeye çalıştığı ülkedir. Sadece Suriye’de deÄŸil Irak’ta da DAÄ°Åž karşıtı mücadeleye verdiÄŸi desteÄŸe raÄŸmen DAÄ°Åž üzerinden en fazla operasyon yiyen ülkedir aynı zamanda. Başı sıkışan, suçunu örtmeye çalışan, katliamlarından dikkatleri farklı yöne çekme uÄŸraşı içerisinde olan, bölgeyi ÅŸekillendirmeye çalışan ve hatta iç siyasetimize yön verme amacında olan herkes dört elle DAÄ°Åž’in hizmetlerine sarılırken, Türkiye DAÄ°Åž’le mücadelesine devam etmiÅŸtir. 
Türkiye ile Irak arasındaki BaÅŸika gerginliÄŸi de buna son örneklerdendir. Türkiye, ordusu çil çil dökülen Irak’a komÅŸuluk yaparak doÄŸrudan askeri destek verirken, DAÄ°Åž’le mücadele için Iraklıları da eÄŸitiyor. Hem de bunu IBKY’nin ve ÅŸimdiki hezeyanlarına raÄŸmen merkezi hükümetin talebiyle ve onayıyla yapıyor. DAÄ°Åž’in burnunun dibindeki kamptaki güvenlik önlemlerini artırmak istediÄŸinde Irak’ın bazı yöneticilerinden “egemenliÄŸi ihlal” suçlamalarıyla karşılaşıyor. 
Irak’ın bu egemenlik tezviratının, Ä°ran ve Rusya baskılarıyla yapıldığını düşünmeyen bir akil insan var mıdır? DAÄ°Åž’in suç ortakları olan Ä°ran ve Rusya’nın, Türkiye’nin Irak’ta DAÄ°Åž’le mücadelesinden neden rahatsız olduÄŸunu yukarıda anlattıklarımla birlikte düşünün. O yıl sizi DAÄ°Åž’in henüz yazılmayan karanlık geçmiÅŸine götürecektir.

AKÅžAM

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.